Ons bouwsysteem: houtskeletbouw
Wat is houtskeletbouw?
Onze MeerThuis woningen bouwen wij volgens een houtskelet bouwsysteem. Een systeem dat de afgelopen jaren enorm in opkomst is. Maar wat is het precies?
Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode, waarbij het constructieve basismateriaal houten stijlen, balken en liggers zijn. Hiermee worden fabrieksmatig samengestelde elementen gemaakt ten behoeve van (dragende) buitenwanden, binnenwanden, vloeren en daken. De elementen worden gevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal. Hierdoor ontstaan gesloten elementen die een warme en goed geïsoleerde schil vormen.
Duurzaam
Een groot voordeel van houtskeletbouw ten opzichte van traditionele bouw is de duurzaamheid. Bouwen met hout heeft veel minder impact op het milieu dan traditionele bouwsystemen:
- Bouwen met hout uit duurzaam beheerde bossen is een hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof.
- Toepassing van hout heeft een positieve bijdrage aan het klimaat. Bomen nemen CO₂ op dat in hout wordt opgeslagen. Hiermee reduceert toepassing van hout de CO₂-emissie.
De overheid heeft de bouw de opdracht gegeven om in 2050 100% circulair te zijn. Door de eigenschappen van hout sluit bouwen met hout hier volledig op aan. MeerThuis is hier met een duurzame toepassing van houtskeletbouw al klaar voor.
De voordelen van houtskeletbouw
Er zijn meerdere voordelen van bouwen met het houtskeletbouwsysteem. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
Houtskeletbouw is een droog bouwsysteem. Door te bouwen met hout ontstaat weinig bouwvocht tijdens de bouw, hierdoor hoeft er niet “drooggestookt” te worden. In een traditioneel gebouwde woning zit bij oplevering gemiddeld 3000 – 4000 liter bouwvocht. Vocht leidt vaak tot schimmelvorming en is ongezond.
Hoog kwaliteitsniveau. De woningen produceren we onder perfecte omstandigheden in een productiehal. Een gecertificeerd bouwsysteem wordt regelmatig getoetst op kwaliteit. De uitgebreide voorbereiding die tot op de millimeter is uitgetekend en controles leiden tot een hoog kwaliteitsniveau.
Energiezuinig in gebruiksfase. Houtskeletbouw woningen staan bekend om hun comfortabele binnenklimaat. De wanden van de woning voelen nooit koud aan. Door de goed geïsoleerde en kierdichte schil is het energieverbruik beperkt. Behalve een prettig woonklimaat levert dat ook een lage energierekening op!
Energiezuinig in productiefase. De CO₂-footprint van een houtskeletbouw woning is bijzonder laag. Ook tijdens de productie van de woning. Door de kleine massa van de grondstoffen vraagt het verwerken weinig energie.
Weinig transportbewegingen. Het casco bestaat uit grote elementen die van de fabriek naar de bouwplaats worden vervoerd. Daar wordt het casco in 1 á 2 dagen gemonteerd. Een houtskeletbouw woning levert hierdoor minder transportbewegingen op van en naar de bouw. De stikstof-uitstoot is daardoor veel minder dan bij andere woningen waardoor bouwen op meer locaties mogelijk is.
Snelle bouwmethode. Het houtskeletcasco wordt geprefabriceerd. Zo worden in de buitenwanden de kozijnen, voorzien van beglazing, ramen en deuren, fabrieksmatig aangebracht. Na de montage op de bouwplaats is het casco wind- en waterdicht en kan in de woning de afwerking beginnen. Hierdoor hebben weer en wind geen invloed meer en vertragen het bouwproces niet. In de buiten- en binnenwanden worden fabrieksmatig ook installaties opgenomen zoals elektraleidingen en wandcontactdozen. Waar mogelijk worden ook waterleidingen en rioleringsbuizen aangebracht. Het installatiewerk op de bouw wordt door deze aanpak tot een minimum beperkt.
Eenvoudige fundering. Door de beperkte massa van houtskeletbouw kan bespaard worden op de kosten van de fundering. Deze kunnen minder zwaar worden uitgevoerd, zodat minder en/of kleinere heipalen of een minder diepe aanleg nodig is.